woensdag 3 december 2008

Ding 22, bibliotheek 2.0 en de toekomst

Bibliotheek 2.0: we lopen nu naar het einde van de 23 dingen. De lijst van Kees Haman is me uit het hart gegrepen, maar dat gaat niet vanzelf. Het is echt een manier van denken die velen in de bibliotheekwereld niet automatisch meenemen in de manier van omgaan met de gebruikers. Ik denk dat er bijv. op provinciaal niveau op de een of andere manier een follow up moet komen, een groep mensen die het echt zien zitten en leuk vinden, en een soort stuwende kracht worden om de grote groep die nu toch enthousiast zijn geworden, maar er niet aan toe komen te stimuleren, en tevens kijken naar nieuwe ontwikkelingen. Wie weet ooit een cursus 24-46, voor de volgende ontdekkingen, die echt wel komen of er al zijn. Er is nu een grote groep enthousiast en dat is een prima vijver om te vissen voor een dergelijke groep, dit zowel voor "OBD-bibliotheken" als vanuit de steden.
Belangrijk is in ieder geval dat de gebruiker de nu normale producten blijft houden, maar dat aangevuld met de mogelijkheid feed-back te kunnen geven, of zelfs heel eigen richtingen in te gaan.
In feite is het al oude verschijnsel van de klantenpanels een voorloper op bibliotheek 2.0.
Als bibliotheek moeten we onze rol als intermediair tussen klant en diverse vormen van media zo simpel mogelijk maken, maar ook de echte zoekers de mogelijkheid geven op bijv. WorldCat te gaan speuren. Daar moeten onze website duidelijk naar verwijzen.
Of te wel: er is genoeg te doen.
En tot slot: op je neus durven gaan, soms moeilijk, maar soms ook noodzakelijk om tot hele mooie dingen te komen.

1 opmerking:

Annemarie van Essen zei

Wat een mooie post!
Vanuit GPS zijn we bijvoorbeeld nu heel druk bezig om 23onderwijsdingen vorm te geven.

Ook met het 'en nu' sta je niet alleen. Het is inderdaad iets om goed te overwegen.
In America is dit weblog het vervolg.

Wat besluit je mooi zeg: op je neus durven gaan, soms moeilijk, maar noodzakelijk!
Super!